Reinier Schreuder actief in Afvalrace De Wolden

Foto: MJ Jonkers

Toen de Afvalrace aan de deur van Fitnesscentrum Schreuder klopte met de vraag “Doen jullie ook mee?” hoefde Reinier Schreuder niet lang na te denken.

Jarenlange ervaring als fysiotherapeut in Ruinen gecombineerd met zijn ervaring als fitnesstrainer in het eigen fitnesscentrum maakte hem voor de organsiatie van De Afvalrace een ideale trainer. Hij heeft verstand van trainen, van eventuele blessures en een grote kennis en interesse over en in voeding en voedingsgewoonten.

Reinier vertelt dat hij vrijwel meteen enthousiast was over dit bijzondere programma. “Ik heb natuurlijk eerst het verhaal van de Afvalrace aangehoord en daarna nog heel veel vragen gesteld, maar het leek me eigenlijk meteen al wat. De Afvalrace is begonnen in het zuiden van Nederland in een paar gemeenten en dat sloeg daar zo onzettend goed aan, dat de organisatie het aan meer gemeenten is gaan aanbieden. gelukkig sprong De Wolden Nieuws er hier in De Wolden meteen ook bovenop, want een goede “nieuwspartner” heb je hier natuurlijk wel bij nodig.”

Het afvaltraject duurt 180 dagen en elke trainer of sportschool die  meedoet, mag uit alle deelnemers die zich aanmelden 1 of 2 kandidaten selecteren die het programma gratis volgen. “Dat vond ik echt ontzettend moeilijk”, vertelt Reinier. “Uiteindelijk heb ik samen met Marja Jonkers van de redactie van De Wolden Nieuws de laatste selectie gemaakt. Weet je, je gunt het eigenlijk iedereen! Iedereen die zich aameldt heeft daar een heel goede reden voor. Maar bij ons is de keuze dus gevallen op José uit Zuidwolde. Wat dan wel weer heel erg leuk is, is het moment waarop je bij die geselecteerde kandidaat voor de deur staat met een  bos bloemen en een grote cheque voor gratis deelname. José sprong echt letterlijk een gat in de lucht” herinnert Reinier zich lachend.

DSCF5835 (Medium)

Behalve José sporten er nog veertien deelnemers bij Schreuder. Ze kunnen kiezen uit verschillende trainingsmomenten in de week waarop de fitnessruimte voor ze beschikbaar is en Reinier anwezig is om ze te begeleiden. Verder krijgen ze natuurlijk ook “huiswerk” mee, oefeningen om thuis te doen en er wordt veel aandacht geschonken aan voeding, legt Reinier uit. “Kijk, afvallen is natuurlijk een wisselwerking van meer bewegen en minder of gezonder eten en ik merk dat de deelnemers het allemaal heel prettig vinden om op alle fronten geholpen te worden.”

En het werkt want bij een bezoek aan de fitnessruimte waar net deelneemsters José en Reina aan het trainen zijn, vertellen beiden blij en trots dat er al aardig wat gewicht “verdwenen” is. Ze werken er ook hard voor. José komt van de crosstrainer af en stort zich op  het door Reinier uitgezette circuit en Reina “doet” eerst de op de loopband een intervaltraining om dan ook het circuit in te gaan.

Ook op voedingsgebied zijn de eerste stappen gezet. Afgelopen vrijdagavond kwam natuurvoedingsdeskundige Annemieke Meesters het één en ander uitleggen over gezonde voeding. Om te illustreren dat gezond eten niet wil zeggen dat je op een houtje moet bijten en jezelf moet uithongeren met strenge diëten, had Annemieke een heerlijke, gezonde, appeltaart meegenomen.

Maar Reinier heeft nog veel meer plannen met zijn afvallers. “We gaan later in het seizoen, als de mensen allemaal al wat getraind zijn ook pittige natuurwandelingen maken, ik doe zelf aan hardlopen, dat ga ik ook introduceren bij de deelnemers, we krijgen nog een bootcamp van de andere trainer die aan dit programma meedoet, Rémon Ernst, De Wolden Nieuws is druk  met het regelen van een leuke kookworkshop over gezond koken, er komt nog veel meer!”, zegt hij enthousiast. “De Afvalrace De Wolden kun je eigenlijk zien als net zoiets als TV-programma’s als “Obese”, maar dan hier in De Wolden. We zijn ook al bezig met de voorbereidingen voor een spetterernd eindfeest waarop alle deelnemers aan al hun familie en vrienden kunnen laten zien hoe ze veranderd zijn.”

DSC07551

Kunnen mensen zich nog opgeven voor De Afvalrace? “Nee”, maakt Reinier resoluut duidelijk, “de Afvalrace is nu gestart, de deelnemers doorlopen dit traject, daar kun je niet zomaar halverwege bij “instappen”. Maar wie op dezelfde manier bij ons wil komen trainen, inclusief de voedingsadviezen en dergelijke is natuurlijk altijd welkom.” Terwijl we hier over praten, hebben José en Reina onverstoorbaar verder getraind in de lichte, zonnige fitnessruimte, met een lekker achtergrondmuziekje erbij. “Dames, we gaan nog even de cooling down doen”, roept Reinier en pakt alvast de grondmat. Aan hem zal het niet liggen!

DSCF5966

 

Reacties

Cookieinstellingen