Regels verbod op plastic tasjes per 01-01-2016

Foto: polandeze via Foter.com CC BY

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee – we kennen allemaal de verhalen over de gigantische hoeveelheid “plastic soep” in de oceanen –  tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Minder plastic afval

Ieder jaar gebruiken we wereldwijd zo’n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

plastic-bags-at-dawnJonathan Kos-Read via Foter.com  CC BY-ND

Hoe zit het nou precies met dit verbod?

1 – Waarom? Om het aantal plastic tasjes dat in omloop is terug te dringen. Zwerfvuil op straat en in zee en verspilling van grondstoffen wordt zo voorkomen. De schade voor het milieu wordt hiermee verkleind.

2 – Een verbod? Ja, dit verbod voor het gratis weggeven van plastic tassen geldt voor alle winkels.

3 – Alle plastic tasjes? Nee, verswaren en levensmiddelen mogen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat. Of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.

4 – Dus betalen? Ja, per 1 januari 2016 mogen er geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen aan de kassa een klein bedrag voor een plastic tas. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen die zij hun klanten laten betalen voor een plastic tas. De richtprijs zoals die in het verbod is opgenomen, ligt op 25 cent.

5 – Tassen van ander materiaal? Tassen die zijn gemaakt van papier of andere materialen dan plastic mogen nog wel gewoon gratis worden weggeven bij de kassa.

Bron: Rijksoverheid

Ben je het eens of oneens met dit verbod? Reacties zijn altijd welkom!

juan_m via Foter.com  CC BY-ND

Reacties

Cookieinstellingen