Ruinerwold wil eigen energiecoöperatie

Foto: panDx1 / Foter / CC BY

Ruinerwold wil binnen tien jaar energieneutraal te zijn.

Woensdag 8 april is er een informatieavond om 20.00 uur in Dorpshuis Buddingehof om de inwoners te informeren over de oprichting van een eigen energiecoöperatie.

Vorige zomer is een werkgroep Ruinerwold Energie Neutraal (REN) opgericht.Op dit moment zijn de eerste energiescans en de enquête uitgevoerd. De volgende logische stap is nu het oprichten van een eigen energiecoöperatie.

De werkgroep wordt ondersteund en geadviseerd door Stichting Samen Energie Neutraal (SEN). Deze stichting is opgericht door prof. dr. Frans N. Stokman en Jur van Dalen van de RUG – Decide , Hedzer van Houten, voormalig directeurbestuurder woningcorporatie Woonconcept, en Pieter Brink, architect / directeur bij B+O Architectuur en Interieur BV te Meppel. Centraal staat dat het de inwoners zelf zijn, die inhoud zullen moeten geven aan het proces om over tien jaar volledig energieneutraal te zijn. Woonlastenverlaging, en dus  koopkrachtverbetering, zal het resultaat zijn. De middenstand en het bedrijfsleven zullen nadrukkelijk betrokken worden bij het  proces. Ook de gemeente De Wolden is enthousiast en ondersteunt dit bewonersinitiatief.

Het doel van de coöperatie is het verduurzamen van de leefomgeving, het opwekken van eigen energie en de exploitatie van de opgewekte energie. De winst van de exploitatie wordt gebruikt om te investeren in lokaal sociale projecten.

Ook zullen de inwoners van Ruinerwold worden geïnformeerd over de andere projecten van de werkgroep en een afgevaardigde van de Rijksuniversiteit Groningen zal de resultaten van de enquête bespreken. Klik hier voor een video over deze plannen.

 

Cookieinstellingen