Lezing over Berthe Morisot in bieb De Wijk

Foto: Berthe Morisot freeparking Foter.com CC BY

Berthe Morisot, baanbrekend kunstenares in de 19e eeuw
Op donderdag 19 november van 20.00 tot 22.00 uur geeft kunsthistoricus Margaret Breukink in de bibliotheek van de Wijk een lezing getiteld: “La vie moderne. Berthe Morisot en Édouard Manet.”

Berthe Morisot freeparking Foter.com CC BY
Berthe Morisot , door Manet

Er zijn altijd vrouwelijke kunstenaars geweest. Ze speelden meestal een ondergeschikte rol in de kunstgeschiedenis en raakten in vergetelheid of verdwenen in de schaduw van de ‘grote meesters’. In de 19e eeuw liep impressionist Berthe Morisot op de troepen vooruit. Zij ontmoette in 1868 de schilder Édouard Manet en hoewel híj bekend staat als groot vernieuwer, was het Berthe die grote invloed op hem had.

meisje mand aitlin.marie Foter.com CC BY-ND

Margaret Breukink gaat in haar lezing op bevlogen wijze in op de periode waarin deze twee kunstenaars leefden en zij hun baanbrekende werk – de overgang van traditie naar vernieuwing – vorm gaven. Zij zal dit illustreren met veel beeldmateriaal. De lezing zal Berthe Morisot tot leven brengen en haar uit de schaduw van haar mannelijke collega’s halen.

wieg freeparking Foter.com CC BY
De avond is toegankelijk voor iedereen. De organisatie is in handen van het Netwerk Land van de Reest.  De toegangsprijs is 5 euro voor leden van het Netwerk en voor leden van de bibliotheek. Voor andere belangstellenden is de prijs 7,50 euro. Deze prijs is inclusief koffie/thee in de pauze, een drankje achteraf en schriftelijke informatie.

Moeder en zus van Berthe
Moeder en zus van Berthe

Reacties

Cookieinstellingen