Druk met de perenpluk

Het is weer druk aan de Larijweg, in de berm staan busjes, aanhangers en zelfs een vrachtwagen. In het gras onder de perenbomen liggen zeiltjes en daarop staan mensen met lange stokken in de perenbomen te duwen.

DSCF4266 DSCF4336

De peren en regenen met zachte plofjes op de zeiltjes neer en dan wordt er geraapt.

DSCF4282 DSCF4297

Volgens de twee heren uit Hoogeveen die bij één van “hun” bomen aan het schudden en rapen zijn, valt de oogst dit jaar een beetje tegen.

DSCF4276 DSCF4275DSCF4274

“Aan deze boom zit wel aardig wat, maar die hiervoor daar zat helemaal niets in en die andere daarvoor ook niet”, vertellen de Hoogeveners.

DSCF4285

Ze komen hier peren oogsten om die uit te delen aan de hele familie en zelf als stoofpeertjes in de vriezer te stoppen om daar ’s winters van te kunnen genieten.

DSCF4292

Eerst worden de peren met een lange stok uit de boom geschud.

DSCF4293

De trap die ze mee hebben genomen, komt daarbij handig van pas want sommige bomen zijn echte ouderwetse hoogstammers, groot dus! Als de meeste peren op de grond liggen, moeten ze uitgezocht worden de beste gaan natuurlijk mee naar huis, rottep peren hebben ze niets aan.

DSCF4327

Aan de overkant is een gezin met z’n allen bezig met een perenboompje. Twee vrouwen houden onder de boom samen met een paar kinderen een zeiltje vas.

DSCF4316

Vader zit boven in de boom en schudt de peren los. De jongste kinderen kunnen bijna niet kiezen tussen meehelpen of lekker door een weiland rennen.

DSCF4305

De jongetjes kiezen uiteindelijk toch voor rondjes rennen terwijl de meisjes papa wijzen waar nog peren zitten die hij nog naar beneden moet sturen. Ze gebruiken een deken om de peren op te vangen en die deken raakt al aardig vol. Voorzichtig lopen ze met de toegevouwen deken naar de auto, schuidden de deken zachtjes leeg en het dan beginnen ze van voren af aan.

DSCF4312

Nog iets verder staat een gezin met een grote witte vrachtwagen. Die zullen wel meer dan één boompje hebben gekocht op de veiling vanmorgen. De opbrengst van de bomen wordt ’s morgens eerst bij  opbod verkoch, pas daarna kan iedereen gaan plukken. De plukkers bij de witte vrachtwagen verwachten zo te zien een flinke oogst.

DSCF4255

De vrachtwagen staat vol kratjes en de meisjes lopen af en aan met emmertjes peren.

DSCF4256

DSCF4258

Als de plukkers al een poosje bezig zijn, begint langs de Larijweg ook de markt op gang te komen. Het aanbod varieert  van rommelmarkt tot  kinderspelletjes tot allerlei lekkers met en zonder peren.

DSCF4342

Er wordt vanuit de gezellige kraampjes langs de wegkant goed verkocht. Het weer werkt natuurlijk ook fantastisch mee, er verschijnt een heerlijke nazomerzonnetje.

Het is weer een goed perenjaar dit jaar.

DSCF4331

 

Reacties

Cookieinstellingen