Dorpshuis de Bastogne in Ansen wordt beloond met Energielabel

Foto: MJ Jonkers

Op woensdag 1 april aanstaande reikt gedeputeerde Henk van de Boer het Energielabel uit aan dorpshuis de Bastogne in Ansen. Uit de Pilot Duurzame Dorpshuizen van de BOKD (vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe) bleek de Bastogne in Ansen het meest Duurzame Dorpshuis te zijn. “Uniek dat een dorpshuis dit energielabel mag ontvangen” aldus Hilco Pekel van adviesbureau Invent. Het dorpshuis heeft recent zonnepanelen aangebracht voor het opwekken van elektriciteit en de verlichting is uitgevoerd in LED.

Daarnaast is de schil van het gebouw volledig geïsoleerd. Mede hierdoor is het goede label behaald. Welke score het dorpshuis heeft behaald blijft nog geheim tot de onthulling op 1 april. In de pilot Duurzame Dorpshuizen werd bij twintig verschillende dorpshuizen een Energie-inspectie uitgevoerd. Deze inspectie is samen met het aanbrengen van slimme meters de basis van een groter energietraject en wordt gefinancierd door de provincie Drenthe in samenwerking met Drentse Energie Organisatie (DEO). Het traject wordt uitgevoerd door adviesbureau Invent. De BOKD legde het contact met de dorpshuizen en inventariseerde welke dorphuizen mee wilden doen.

Vervolg

Voor de Bastogne geldt dat er geen verdere vervolgonderzoeken nodig zijn anders dan het monitoren van de aanwezige apparatuur. Voor negentien andere dorpshuizen vindt er een vervolgtraject plaats. Naast het monitoren van het energieverbruik kan er worden gekeken naar aanwezigheid van isolatie, luchtdichtheidmeting en/of tochtonderzoek, een verlichtingscheck en het monitoren van apparaten. Uiteindelijk komt er per dorpshuis een advies op maat waarmee het dorpshuis aan de slag kan om de duurzaamheid te verbeteren. Voor financiering van de energiebesparende maatregelen kunnen de dorpshuizen gebruik maken van de Energie Lening Drenthe van de Drentse Energie Organisatie.

(Bron: Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe)

Cookieinstellingen