Snelste internet van Nederland in De Wolden

Foto: Pixabay

Glasvezel De Wolden maakte vandaag door middel van een persbericht en een nieuwsbrief de informatie bekend waar De Wolden al een poosje met spanning op wachtte: welke providers het glasvezelnetwerk op gaan en wat zij de abonnees bieden. Eén van de onderwerpen die trots bovenaan de nieuwsbrief prijkt: de inwoners van De Wolden krijgen het snelste internet van Nederland!

Voor elk wat wils

Een snelle blik op het provider overzicht maakt duidelijk dat er drie opties zijn voor de particuliere huishoudens. Wie de portemonnee het belangrijkst vindt, kan voor de voordeligste kiezen, wie graag zo veel mogelijk TV-zenders wil kan daarvoor kiezen en voor wie gewoon supersnel internet wil (sneller dan de rest van Nederland!) is er ook een optie. Daarnaast is ook nog een provider voor de zakelijke markt tot het netwerk toegelaten, WeServe. Bedrijven hebben vaak andere eisen dan particulieren en ook daar is dus aan gedacht. De geselecteerde providers Fibre, Stipte, Tweak en Weserve zullen allen aanwezig zijn op de informatieavonden. Zij geven daar meer informatie over hun aanbod en er kan natuurlijk ingeschreven worden.

Geen KPN? Nee geen KPN, legt Floris van Lint, spreekbuis van Glasvezel De Wolden uit. “KPN wilde bedingen dat zij als enige aanbieder op ons netwerk zouden komen en dat KPN volledige controle over de gebruikte apparatuur zou krijgen en bovendien wilde KPN wilde maar zó weinig betalen aan Glasvezel De Wolden (de eigenaar van het netwerk) om op het netwerk te komen leveren, dat wij daardoor niet meer in héél De Wolden glasvezel zouden kunnen aanleggen. Dat was voor ons niet aanvaardbaar en KPN en automatisch dus ook XS4all vielen daarom voor ons af.”

Maar hoe zit dat dan met ons e-mail adres, moeten we dat nu allemaal massaal gaan veranderen omdat we immers naar een andere provider gaan op het glasvezelnetwerK? “Nee hoor” zegt van Lint geruststellend, “voor de mensen die dat lastig vinden, bestaat de mogelijkheid om gewoon met hun oude mailadres verder te gaan.”

Uniek

Bijzonder is het wel. In de omringende gemeenten, zelfs  in de rest van Nederland is er nergens een door inwoners van een gemeente opgericht en bestuurd breedbandinitiatief dat de inwoners van het gebied zo’n riant aanbod kan doen. Floris van Lint vertelt het met nauwelijks verholen trots. “Glasvezel De Wolden is het enige bewonersinitiatief dat geen extra kosten vraagt voor een glasvezelaansluiting. In De Wolden betalen de mensen dus geen aansluitkosten, geen extra kosten bovenop de abonnementsorijzen, gewoon de normale landelijke abonnementsprijzen en we sluiten iedereen in De Wolden aan!

Ook Weerwille en kern Koekange meteen aangesloten

Nog meer positief nieuws: het gebied waar de “pilot” wordt uitgevoerd is groter geworden. De pilot is uitgebreid met Weerwille en de kern van Koekange! De reden hiervoor is dat GDW wil aansluiten op een glasvezel-hoofdaansluiting die langs het spoor bij Koekange ligt. Als ze daar dan toch al gaan graven, leggen ze meteen de kern van Koekange aan. Vanuit Koekange via Weerwille naar Oosteinde en zo komen ze dan weer in het oorspronkelijke pilotgebied terecht

Verbind Drenthe

Erica van Lente, directeur van het provinciale breedbandplatdorm Verbind Drenthe dat alle bewonersinitiatieven met raad en daad  bijstaat, constateert tevreden “Glasvezel De Wolden zet hiermee weer belangrijke stappen op de route naar een succesvol project. Ook heel belangrijk omdat het hier niet alleen gaat om het zogeheten “witte gebied” , verduidelijkt ze, “maar ook om kernen die bijvoorbeeld al een kabelverbinding hebben maar toch voor glasvezel gaan!”

Inschrijven

Vanaf half maart worden er door GDW informatieavonden georganiseerd waaropp alle inwoners van De Wolden welkom zijn. Daar wordt een presentatie gegeven met informatie over het hoe wat en waarom en daar zijn ook de providers aanwezig. Er kan dan ter plekke ingschreven worden voor een abonnement. Van Lint benadrukt nog eens het belang van die inschrijvingen. “Iedereen in De Wolden kan vanaf dat moment inschrijven, ook als het nog een paar maanden of een half jaar duurt voordat het glasvezel daadwerkelijk je huis bereikt. Maar dat inschrijven is wél heel belangrijk. Op basis van het aantal inschrijvingen, wordt bepaald of het een haalbare kaart is om de hele gemeente aan te sluiten. Is het aantal inschrijvingen te laag, dan valt na het aansluiten van het pilot-gebied het hele project als een kaartenhuis in elkaar en kan er verder niemand meer aangesloten worden.” Zijn gezicht spreekt boekdelen als hij die laatste zin uitspreekt.

Solidariteit

Eerder deze week schreef de Drentse Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) in een artikel over de noodzaak van snel internet op het platteland:”Solidariteit is hierin het toverwoord. Als de inwoners met kabel thuis ook meedoen, kunnen ook de buitengebieden voorzien worden van een internetverbinding waarmee zij hun bedrijf kunnen runnen en die voorziet in een leefbaarder platteland. Je neemt misschien niet voor je eigen belang deel,
maar wél voor je dorpsgenoten in het buitengebied!”

Klik hier om de hele nieuwsbrief te lezen

Inschrijfavonden

Op 14 maart, de dag waarop de eerste inschrijfavond in Oosteinde wordt gehouden is het voor iedereen in De Wolden mogelijk om een abonnement af te sluiten bij 1 van de providers.

Agenda inschrijfavonden:

(Ook wie buiten het pilotgebied woont, is welkom op de inschrijfavonden. Graag wel even vooral aanmelden via een email naar info@glasvezeldewolden.nl ivm het te verwachten aantal personen.0

 • Maandag 14 maart, aanvang 20:00
  Inschrijfavond Oosteinde
  “De Kolonie”, Hesselterweg 13, Oosteinde
  De providers zijn bij deze inschrijfavond aanwezig
 • Donderdag 17 maart, aanvang 20:00 uur
  Inschrijfavond Ruinerwold
  Dorpshuis Buddingehof, Dijkhuizen 66, Ruinerwold
 • Dinsdag 22 maart, aanvang 20:00
  2e Inschrijfavond Oosteinde
  “De Kolonie”, Hesselterweg 13, Oosteinde
 • Woensdag 6 april, aanvang 20:30
  2e Inschrijfavond Ruinerwold
  Dorpshuis Buddingehof, Dijkhuizen 66, Ruinerwold
  De providers zijn bij deze inschrijfavond aanwezig
 • Donderdag 14 april, aanvang 20:00
  Inschrijfavond Koekange
  Dorpshuis De Schakel; Pr. Margrietlaan 1, Koekange
 • Dinsdag 26 april aanvang 20:00
  2e Inschrijfavond Koekange
  Dorpshuis De Schakel; Pr. Margrietlaan 1, Koekange

Reacties

Cookieinstellingen