Druk bezochte raadsvergadering over AZC

Foto: pixabay

Het was druk in de raadszaal en dat was niet alleen omdat “Samenloop voor Hoop” zich daar gisteravond presenteerde. De publieke tribune zat vooral vol met omwonenden van het geplande AZC. Een grote groep inwoners van Echten en Ruinen, die dichtbij vakantiepark Van Harte wonen.

Zoals te verwachten viel, hadden zij ook een serie “insprekers” meegenomen. Verschillende directe omwonenden en ook een ex-inwoner van Ter Apel, nu inwoner van Ruinen, die uit ervaring kon vertellen hoe een gemeenschap kan veranderen na de komst van een groot aantal asielzoekers. Stuk voor stuk deden deze insprekers hun uiterste best om duidelijk te maken dat ze niet tegen het principe van vluchtelingenopvang zijn, in tegendeel, ook zij vinden hulp en opvang noodzakelijk. Maar uit hun zorgvuldig geformuleerde boodschappen bleek wel dat grote onzekerheid en angst die hulpvaardigheid overschaduwen. De meesten eindigden hun pleidooi dan ook met de vraag “gemeenteraad, help ons!”

Na een schorsing presenteerden de fracties van de gemeenteraad een gezamenlijke motie met een in 13 punten opgestelde opdracht aan het college.

13punten

Toen vervolgens na het voorlezen van deze motie alle partijen stuk voor stuk aan het woord kwamen over de AZC-kwestie en de motie, verliet de groep omwonenden de publieke tribune. De inhoud van deze motie kon hun angst en onzekerheden blijkbaar niet voldoende wegnemen.

Begin maart wordt er een besluit genomen over de komst van het AZC. Gaan de plannen door, dan kunnen in april al de eerste vluchtelingen verwacht worden in Echten.

Reacties

Cookieinstellingen