Borden Tea Time vernield door tegenstanders AZC

Foto: youtube

De informatiemarkt in verband met de komst van vluchtelingen naar De Wolden werd goed bezocht en verliep in alle rust.

Wie uit was op exacte gegevens, werd teleurgesteld want nog lang niet alles staat vast, vertelde COA-vertegenwoordigster Alet Bouwmeester. Vragen over de veiligheid konden worden beantwoord door de aanwezige politie. Er komen geen extra agenten, wel zal op een oproep net zo snel worden gereageerd “als op een melding op een uitgaansavond”.

De opvang van vluchtelingen in De Wolden is een heet hangijzer dat dorpen, zo niet de hele gemeente in tweeën lijkt te splijten: je bent voor of je bent tegen. En wie zich gematigd uitlaat over de opvang, hoeft niet op veel mededogen van de tegenstanders te rekenen. Bert Boer, uitbater van Tea Time in Echten heeft dat in de praktijk ondervonden. Eerder liet hij in een interview met RTV Drerthe weten wel enigszins begrip te hebben voor buurbedrijf Van Harte en niet zo zwaar te tillen aan de komst van een AZC. Toen hij ’s morgens aankwam bij zijn bedrijf, bleek dat in zijn afwezigheid net nieuw geplaatste borden bekrast en vernield waren. Boer is teleurgesteld, “ik dacht dat we in Echten niet zo met elkaar om gingen”.

Sinds bekend is dat er in vakantiepark Van Harte waarschijnlijk vluchtelingen opgevangen zullen gaan worden, zijn er in Echten op een aantal plaatsen borden opgehangen waarmee de omwonenden aangeven een AZC in hun woonomgeving niet te zien zitten. Eerder werden bij Van Harte voor de deur ook al borden aan  de bomen gehangen en het asfalt is links en rechts van Van Harte één groot protestbord vol opgestoken vingers en krachtige leuzen.

Niemand wil graag nog met naam en toenaam geciteerd worden, maar een inwoner van Ruinen wil nog wel kwijt dat er vroeger ook een vluchtelingenopvang in Gijsselte is geweest “en daar had geen mens last van”. Maar dat waren vluchtelingen uit het Oostblok en tegenwoordig liggen de kaarten anders, met vluchtelingen die uit Eritrea en Syrië komen. Veel omwonenden worstelen dan ook met een mengelmoes van afweer/angst en begrip voor het feit dat “die mensen toch ergens heen moeten”.

De PVDA-fractie van De Wolden is van mening dat “iedereeen over de komst van vluchtelingen praat, behalve de raad” en heeft gevraagd om een openbaar debat. De vluchtelingenopvang zal in ieder geval morgen in de raadsvergadering aan de orde komen.

 

Reacties

Cookieinstellingen