Wereldbank onder de indruk van glasvezelinitiatieven

Foto: Pixabay

Donderdag en vrijdag bracht een delegatie van de Wereldbank een bezoek aan de Provincie Drenthe en aan de gemeente Oldambt.

Zowel Drenthe als Oldambt hebben een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie. Mogelijk dat dit op termijn leidt tot financiële ondersteuning. Nu kwamen Aleksandra Liaplina, Juan Navas Sabater en Jan van Rees van de Wereldbank langs om advies te leveren om de projecten nog sterker te maken.

Glasvezel De Wolden

Donderdagavond sprak Glasvezel de Wolden, samen met Sterk Midden-Drenthe, met de Wereldbank. Wat loopt er goed in deze projecten, wat zijn nu de vraagstukken?  Floris van Lint van Glasvezel  De Wolden vond het “een leuk en nuttig gesprek. We zijn benieuwd naar het advies van de Wereldbank!”

Op het programma stonden ook gesprekken met de gemeente Oldambt, de Stichting Oldambt Verbindt en de beide provincies. Tevens werd een bezoek gebracht aan een avond met de initiatieven in en rond Coevorden.

Floris van Lint kijkt tevreden terug op het gesprek met de vertegenwoordigers van de Wereldbank. “De Wereldbank was onder de indruk van wijze waarop de initiatieven in Drenthe zelf kennis en kunde hebben verzameld. Een breedbandnet door burgers bedacht en gebouwd kan zo nog van hogere kwaliteit worden dan commerciële netwerken!”

Internetproblematiek Drenthe

Het is voor de Wereldbank bijzonder dat ze een bezoek brengen aan West-Europa. Normaal zijn ontwikkelingslanden hun werkgebied. Hoewel in Nederland gemiddeld ca. 98% van de aansluitingen voorzien is van breedband, is dat in de buitengebieden niet het geval. In Drenthe hebben 20.000 huishoudens  en 2.500 bedrijven geen fatsoenlijke internetverbinding. En die gezinnen en ondernemers hebben daar dagelijks last van. Vooral landbouwbedrijven zitten te springen om sneller internet, maar ook op diverse bedrijfsterreinen ontbreekt een snel glasvezelnetwerk.

10401904_1517021515188028_8004984905545751431_n

Verbind Drenthe

Directeur van “Verbind Drenthe” Erica van Lente is blij met het bezoek van de Wereldbank. “Er komt binnenkort een schriftelijk advies van de Wereldbank. Hopelijk helpt dat om zowel in Brussel als in Den Haag de breedbandproblematiek van de Nederlandse buitengebieden nog meer op de kaart te zetten”.

 

Lees ook:

tree-1148032_960_720

 

 

Reacties

Cookieinstellingen